Origami – papperskonst på hög nivå

Origami är ett sätt att vika papper på som ofta är förknippad med japansk kultur. I modern användning används ordet ”origami” som en inkluderande term för alla typer att vika papper på oavsett ursprungskultur. Målet är att förvandla ett platt kvadratiskt pappersark till en färdig skulptur genom vikning. Moderna origami-utövare avskräcks vanligtvis av användningen av knivar, lim eller markeringar på papperet. Origamifantaster använder ofta det japanska ordet kirigami för att hänvisa till mönster som använder nedskärningar, även om skärningen är mer karakteristisk för kinesisk papperskultur. Det lilla antalet grundläggande origami-veck kan kombineras på olika sätt för att göra invecklade mönster. Sedan dess har origami blivit väldigt populärt även i västvärlden. Årligen så anordnas även festivaler och konstformen verkar inte riktigt ha några begränsningar!

Vika papper

En tulpan i papper

Den mest kända origami-modellen är den japanska papperstranan. I allmänhet börjar dessa mönster med ett fyrkantigt pappersark vars sidor kan vara av olika färger, skrifter eller mönster. Traditionell japansk origami, som har praktiserats sedan Edo-perioden 1603-1867, har ofta varit mindre strikt om dessa konventioner, ibland kan skärning av papper eller användning av icke-kvadratiska former också förekomma. Principerna för origami används också i förpackningar och andra tekniska tillämpningar. Börja att träna med kopieringspapper för att inte slösa med det dyra tjockare pappret. Det kan du använda när du har lite större erfarenhet av att vika origami.

Sann underhållning

I Japan är den tidigaste entydiga hänvisningen till en pappersmodell i en kort dikt av Ihara Saikaku år 1680, som nämner en traditionell fjärilsdesign som används under Shinto-bröllop. Att vika papper och tyger fyllde några ceremoniella funktioner i Edo-perioden japansk kultur; noshi fästes på gåvor, lika mycket som gratulationskort används idag. Detta utvecklades till en form av underhållning; De första två instruktionsböckerna som publicerats i Japan är gjorda för nöjes skull. Origami tränar upp finmotoriken vilket är väldigt positivt!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

saturation