Mark Twains scrapbook

Mark Twain, författaren som ibland kallas för den amerikanska litteraturens fader, uppfann en scrapbook. Han tog patent på sin uppfinning och ironiskt nog skulle scrapbooken bli hans största framgång sett till försäljningssiffrorna. Vad som gjorde Twains scrapbook bättre och annorlunda jämfört mot dem som såldes innan var att delar av sidorna täcktes av ett självhäftande skikt.

Apropå scrapbooking, går det kanske att tänka sig att det finns en nivå ovanför att spara värdefulla foton, papper, biljetter och så vidare i en scrapbook? Jag tänker naturligtvis på ting som vi skattar så pass högt att de förtjänar att ramas in och hängas på väggen. Hos FrameIt hittar du ett stort sortiment av ramar online för dina käraste motiv i alla olika storlekar.

Twain – en flitig scrapbooker

Vid sidan av att skriva litterära klassiker som Huckleberry Finn och Tom Sawyer var Twain en ihärdig utövare av scrapbooking. Han samlade framför allt på tidningsurklipp och annan memorabilia som berörde hans egna framgångar. Vid något tillfälle tröttnade han på böket med att själv behöva kladda med klister för att hålla sina minnessaker på plats. Han drog den kloka slutsatsen att andra som höll på med scrapbooking förmodligen kände likadant. Twains scrapbooks gjorde hobbyn mer lättillgänglig. Nu kände människor som kanske inte typiskt attraherades av pyssel att de kunde syssla med den här hobbyn också.

Det blev en framgångsrik lansering. I en nyhetsartikel från 1885 rapporterades att Twain hade tjänat 50 000 dollar på sin scrapbook. Jämfört med att han tydligen skulle ha tjänat ungefär 200 000 dollar totalt för alla sina litterära böcker så får det nog sägas att hans idé var en stor framgång.

En föregångare till modern scrapbooking

Det behöver kanske inte sägas att Mark Twain i och med sin uppfinning håller en särskild plats i scrapbookingens historia. Hans scrapbook med självhäftande sidor ökade dels populariteten för scrapbooking och var dessutom en föregångare till de så kallade ”memory books” som började säljas några decennier senare. Memory books var än mer anpassade för sina syften. Där i var sidorna inte bara självhäftande, utan vissa av dem hade också utrustats med fack.

Om Mark Twain

Twain levde ett händelserikt liv. Förutom att ägna sig åt scrapbooking och författa några av de mest berömda exemplen på amerikansk litteratur var han också en ihärdig debattör. Sina ungdomsår spenderade han till stor del med att jobba som ångbåtslots. När det amerikanska inbördeskriget bröt ut tog han värvning för sydstaterna. Det blev dock ingen långvarig sejour inom det militära då han deserterade redan efter två veckor. Sitt genombrott som författare fick han 1865. Han skulle därefter berika den litterära världen med mängder av skrifter som inkluderade ett flertal romaner, noveller, reseskildringar och journalistiska texter om korruption och andra problem.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation