Vad betyder scrapbooking?

 

Ordet scrapbooking kommer från engelskan och betydelsen av ordet kan liknas med det svenska ordet ”klippbok”. När man gör en scrapbook, till skillnad från ett vanligt fotoalbum, så sätter man in nästan allt förutom foton. Här ska man klippa och klistra, fästa gamla biljetter eller dikter, kanske biobiljetten från en väldigt speciell träff eller varför inte kvittot från när man åkte upp i Eiffeltornet och såg ut över staden Paris.

Delta typ av pyssel kommer från början från USA. Självklart hade man tidigare pysslat och gillat att skapa och dekorera tidigare, men under tidigt 2000-tal så exploderade idén med scrapbooking väldigt ordentligt. Den moderna versionen av scrapbooking uppkom i USA, men man ska inte glömma bort att denna typ av pyssel och att samla minnen uppfanns redan under den viktorianska tiden i England.

Det finns en del saker som kan vara värda att tänka på när man funderar på att göra sin egen scrapbook. En viktig sak är att se till att materialet på papperna som används är av bra kvalité. Gör man ett sådant här stort jobb kan man gärna vilja att boken ska hålla väldigt länge, kanske även flera generationer. Många personer gillar att använda sig av tidningsklipp från nyhetstidningar för att minnas en speciell händelse eller datum. Här ska man dock vara försiktig. Många tidningspapper innehåller ett speciellt ämne, lignin, som gör att pappret tids nog gulnar och blir väldigt skört. Samma sak gäller om du blandar vanliga foton med tidningsklipp, då tidningspapper innehåller en typ av syra som kan komma att skada dina vackra bilder.

Senior woman scrapbooking at home smiling to camera

Vilka typer av material man använder är viktigt att tänka på under hela processen och inte enbart i val av tidningsklipp. Använd dig av pennor och tejp som inte innehåller syra och som inte kan orsaka skada på det andra material och fotografier du väljer att ha i din bok. Ännu viktigare är detta att tänka på om du ska ge bort boken i present, man vill ju inte gärna att boken ska börja ge med sig efter ett par år på hyllan.

För mer information om scrapbooking kan du besöka wikipedia. Här kan du få fram mer information om scrapbookens historia och hur man går tillväga för att undvika skadliga ämnen i lim, tejp och t ex pennor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation