”Bujo” – Bullet journal

En Bujo, eller Bullet Journal, är en slags kalender som man själv designar, fyller i och anpassar precis efter sina egna behov. De klassiska kalendrarna har ju förtryckta dagar, veckor och månader, men ett sådant upplägg passar inte alla. Dessutom är skapandet av en Bullet Journal en kreativ process som många uppskattar eftersom det ger en möjlighet att varva ner och fokusera. Utgångspunkten för en bullet journal är oftast en helt blank anteckningsbok, alternativt en med små prickar i ett rutmönster som gör det lättare att rita upp rutor och system. Sedan är det fritt fram att använda olika färger, mönster och pennor för att dekorera sin anteckningsbok. Det finns gott om inspiration på sajter som Pinterest för att hitta förslag på hur en Bujo kan designas.

Tjej skriver i anteckningsbok.

En Bujo blir helt anpassad efter ens egen vardag, vilket gör att man kan lämna precis så mycket eller lite plats för vad man vill: kanske behöver man kunna skriva ned mycket saker på helgerna, men mindre på vardagarna? Då kan man enkelt ägna en hel sida i sin Bujo åt en helgdag, och sedan kanske en halv åt varje vardag. Bujon blir mycket mer personlig och visar verkligen en del av ens personlighet, och man kan förstås matcha det med andra saker, som en personlig termos med tryck. På så sätt kan man få allt i väskan att vara enhetligt och vara en del av ens personlighet.Förutom att använda pennor i olika färger och former kan man dekorera sin anteckningsbok med hjälp av washitejpen sorts papperstejp som kommer i många fina mönster. Vill man rita mönster som är likadana kan man med fördel använda schabloner eller mallar, kanske med stjärnor, blad eller något helt annat. Det är dock en del av charmen med en bullet journal att rita innehållet för hand, så det spelar inte så stor roll om allt inte är precis likt överallt.

Skillnaden mellan bujo och scrapbooking

Pennor, saxar och penslar.

Scrapbooking är en mycket populär hobby, som på många sätt påminner om att skapa en bullet journal. Syftet med en bullet journal är dock att hålla ordning på sitt liv och sin vardag, medan scrapbooking kan ha lite andra syften. En del tänker på olika gåvor och kort när de tänker på scrapbooking – fint pyntade födelsedagskort till exempel. En del menar att scrapbooking används mest för att spara gamla minnen (som foton) och göra en process av att sätta in dem i ett album. Själva fotoalbumet kan sedan dekoreras med färg, tejp och bokstäver för att göra albumet mer personligt. På så sätt kan en bullet journal vara den nya sortens scrapbooking, eftersom båda två innebär en kreativ process för den som skapar det. Dock delar få personer med sig av sin bullet journal på samma sätt som med scrapbooking, där kanske en hel familj dekorerar ett fotoalbum tillsammans. Däremot är det många som fotograferar sina bullet journals och delar bilderna i sociala medier för att inspirera och tipsa andra om hur de själva kan komma igång med sina Bujos.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation